Suverena Hrvatska

Sigurne granice, moderna vojska i ponosna država

U nesigurnim globalnim okolnostima ruske agresije na Ukrajinu, sukoba na Bliskom istoku i povećanog pritiska ilegalnih migracija izgrađujemo snažnu i suverenu državu koja djelotvorno čuva svoje granice i gradi modernu vojsku, ponosna na svoju povijest i baštineći vrijednosti iz Domovinskog rata.

U protekla dva mandata politikom modernog suverenizma osnažili smo međunarodni položaj Hrvatske, koji sada rabimo za podizanje kvalitete života građana i konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva. Započeli smo pregovore s Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvoj, koja okuplja najrazvijenije zemlje svijeta, i ojačali mediteransku i srednjoeuropsku dimenziju hrvatske vanjske politike.

Vođeni domoljubljem i zahvalnošću prema hrvatskim braniteljima nastavit ćemo štititi dignitet Domovinskog rata i čuvati hrvatski identitet, kulturu i jezik te raditi na povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske. Izgradit ćemo još pet veteranskih centara i kao što smo u proteklom mandatu identificirali 263 posmrtna ostatka, nastaviti neumorno tragati za preostalih 1797 nestalih osoba te raditi na procesuiranju svih nekažnjenih ratnih zločina. Hrvatska će i dalje sa 6700 policajaca imati jednu od najvećih graničnih policija u Europskoj uniji.

Nakon zrakoplovstva nastavit ćemo i s modernizacijom kopnene vojske i mornarice. U Strateški program čelnika Europske unije ugradit ćemo prioritete koji su u skladu s hrvatskim nacionalnim interesima i na dobrobit hrvatskog društva i gospodarstva.